Může jablečný ocet bojovat proti zánětu v játrech

Dobrovolnictví a partnerství s místním zdravotním střediskem

Měsíc povědomí o hepatitidě je také skvělým časem, jak se osobně zapojit do boje proti hepatitidě a onemocnění jater.

V celé zemi jsou k dispozici dočasné nebo trvalé dobrovolnické příležitosti. Některé organizace potřebují pomoc s obhajobou, dosahem, administrativou a dalšími praktickými úkoly, jako je distribuce jídel nebo zajištění dopravy potřebným.

Mezi organizace s dobrovolnickými příležitostmi patří American Liver Foundation, Hepatitis Education Project a Hepatitis B Foundation.

8 způsobů, jak chránit játra, pokud máte hepatitidu C

Pravidelné prohlídky u lékaře jsou jen jedním ze způsobů, jak zabránit komplikacím způsobeným hepatitidou C.

Článek

Jak šířit povědomí o hepatitidě

Ne každý ví o měsíci povědomí o hepatitidě. S vaší pomocí se slovo může dostat ven a přimět mnohé, aby přemýšleli o svém vlastním stavu a nechali se otestovat. Zde je to, co můžete udělat. s

Sdílet na sociálních médiích

Použijte svou platformu sociálních médií k šíření informací o hepatitidě. Znovu umístěte odkazy na povědomí o hepatitidě, memy, bannery a články na Facebook nebo retweetujte příspěvky. Používejte hashtagy specifické pro hepatitidu jako #HepAware, #HepTestingDay nebo #HepatitisAwarenessMonth. (1)

Získejte politiku

Některé organizace zabývající se hepatitidou usilují o odstranění viru hepatitidy B a C do roku 2030. (16) Čím více prostředků výzkumní pracovníci obdrží, tím lépe.

Požádejte svého senátora nebo kongresmana o zvýšení financování výzkumu, prevence a screeningu hepatitidy. Zdroje mohou pomoci zlepšit míru vyléčení a zvýšit úsilí o eradikaci těchto nemocí.

Posílejte zdravotní karty

Hepatitida B a C může postihnout kohokoli, ale hepatitida C je rozšířená mezi baby boomers (těmi, kteří se narodili v letech 1945 až 1965), zatímco hepatitida B převládá mezi asijskými Američany. (2) Pokud znáte ohrožené lidi, pošlete jim zdravotní průkaz, který je povzbudí k testování. (17)

Noste stuhy nebo náramky na měsíc povědomí o hepatitidě

Během měsíce května noste stužky pro zvyšování povědomí. To může upoutat pozornost ostatních a vyvolat rozhovory o důležitosti testování na nemoc.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet jablečný ocet ke zmírnění příznaků hepatitidy C, poraďte se nejprve se svým lékařem. iStock (3)

Pokud máte hepatitidu C, možná jste slyšeli, že jablečný ocet (ACV) může pomoci zlepšit některé z vašich příznaků. Neexistují žádné lidské studie hodnotící účinky jablečného octa na hepatitidu C, takže lékaři nemohou tak či onak říci, zda může pomoci. Zdá se však, že ACV má vlastnosti, které by mohly být prospěšné pro infekci jater.

Lidé na celém světě věří, že jablečný ocet je lékem na mnoho běžných stížností, od kožních problémů po hubnutí a další. Problém je v tom, že mnoho z těchto tvrzení není podloženo solidní vědou. Podle kliniky Mayo studie hodnotící schopnost jablečného octa pomoci při hubnutí soustavně neprokázaly významné a udržitelné výsledky u různých populací. Clevelandská klinika uvádí, že mnoho lidí věří v sílu jablečného octa na zlepšení trávení. Přesto neexistuje ani adekvátní vědecký výzkum, který by toto tvrzení podporoval.

Zde zkoumáme, zda ACV může zlepšit příznaky hepatitidy C detoxikací jater, posílením imunity a snížením zánětu.

Může jablečný ocet detoxikovat játra?

Jednou z údajných výhod jablečného octa je jeho schopnost detoxikovat játra.

“Jablečný ocet je bohatý na detoxikační vlastnosti a může podporovat cirkulaci v procesu detoxikace jater,” říká Jamie Bacharach, odborník na homeopatie a vedoucí praxe Acupuncture Jerusalem. “Podporou toku krve a filtrace a posílením energie v játrech může jablečný ocet pomoci při odstraňování škodlivých toxinů, které se obvykle hromadí v přemožených nebo nezdravých játrech,” pokračuje.

Opět neexistují žádné studie, které by konkrétně hovořily o výhodách jablečného octa pro hepatitidu C. Studie publikovaná v roce 2015 v časopise American Journal of Cancer Prevention naznačuje, že ACV by mohl potenciálně bojovat proti poškození jaterní tkáně způsobenému toxicitou nikotinu. Studie – která byla provedena na krysích samcích albínů – zjistila, že sloučeniny v jablečném octu měly ochranný účinek proti toxinům, což naznačuje, že ACV může také pomoci opravit poškození jater u lidí.

Ale než začnete experimentovat s prostředky k samočištění, doporučuje Bacharach konzultaci se svým lékařem, který může určit, zda je detoxikace jater provedená vlastními silami pro vás bezpečná.

Může jablečný ocet posílit imunitní systém?

Asi 90 procent lidí infikovaných hepatitidou C je po 8 až 12 týdnech vyléčeno antivirotiky, uvádí Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Ale i když se léčba může zbavit viru, není na škodu mít silný imunitní systém jako další zbraň v boji proti nemocem. Z tohoto důvodu by někteří lidé s hepatitidou C mohli zvážit doplnění tradiční terapie ACV k posílení jejich imunitního systému.

“Díky procesu kvašení obsahuje jablečný ocet bakterie, které slouží jako probiotika a které prokazatelně posilují imunitu,” říká Bacharach. “Kyselý obsah jablečného octa může dokonce pomoci řídkému hlenu, který přísně vzato neposiluje imunitu, ale pomáhá v boji proti běžným onemocněním a nachlazení,” pokračuje.

Může jablečný ocet bojovat proti zánětu v játrech?

Podle American Liver Foundation (ALF) je zánět základní příčinou hepatitidy C a cílem léčby je snížit zánět, zabránit poškození jater a vyléčit nemoc. Pokud je to pravda, tvrdí, že jablečný ocet může fungovat jako protizánětlivý prostředek, což může snížit zánět jater. “Díky svému zásaditému pH může jablečný ocet zabránit překyselení krve, což ve skutečnosti snižuje zánět,” poznamenává Bacharach.

Varuje však, že na ACV by se nemělo obrátit nebo na něj spoléhat jako na samostatného bojovníka se zánětem, protože jeho účinky nejsou v bezpečných dávkách dostatečně silné.

Je ACV bezpečný pro osoby s poškozením jater nebo hepatitidou C?

Podle CDC mělo asi 2,4 milionu Američanů, tedy zhruba 1 procento populace, hepatitidu C v letech 2013 až 2016. Vzhledem k možným přínosům jablečného octa pro zdraví jater je milionová otázka: Je to bezpečné nebo doporučeno pro lidi žijící s touto nemocí?

Odpověď zní ano nebo ne, protože žádní dva jedinci žijící s poškozením jater nejsou úplně stejní, vysvětluje Bacharach. Navrhuje chybovat na straně opatrnosti a poradit se s lékařem, který je obeznámen s vaší anamnézou, než předepíše jablečný ocet.

Závěrečné slovo: Co vědět před vypitím ACV

I když někteří lidé tvrdí, že mají skvělé výsledky z pití jablečného octa, pravidelná konzumace má svá rizika.

Například v případové studii publikované v roce 2012 byla denní konzumace sklenice jablečného octa spojena s erozí zubů. Ocet může také interagovat s některými doplňky a léky a vzhledem ke své kyselé povaze by nadměrné pití mohlo dráždit hrdlo, varuje klinika Mayo.

Takže zatímco ACV je populární přírodní lék, promluvte si se svým lékařem a ujistěte se, že znáte rizika, zvláště pokud máte chronické onemocnění, jako je hepatitida C nebo užíváte léky.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o trávení!

Nejnovější v oblasti hepatitidy C

7 věcí, které musíte udělat, když čekáte na zahájení léčby hepatitidou C.

Proveďte tyto kroky, abyste podpořili svou dietu, rutinu léků a další.

Andrea Peirce, 9. března 2021

5 způsobů, jak se vyhnout reinfekci hepatitidy C.

Přímo působící antivirové léky mohou vyléčit hepatitidu C, ale nemohou vám zabránit v opětovném zachycení viru. Zde je návod, jak se vyhnout kontrakci hep C. .

Od Colleen de Bellefonds 3. prosince 2020

Jak byl jeden černoch vyléčen z Hep C, navzdory rasové zaujatosti

Jak jeden černoch bojoval – a vyhrál – svůj boj s hepatitidou C.

Od Maia Niguel Hoskin, PhD. 3. prosince 2020

Virus hepatitidy C léčitelný díky objevu Nobelových vítězů

Nobelova cena za fyziologii nebo medicínu 2020 byla společně udělena třem vědcům, kteří objevili virus hepatitidy C, což byl počin. . .

Od Lisa Rapaport 13. října 2020

5 věcí, které by měli černí Američané vědět o hepatitidě C

Hepatitida C dříve nepřiměřeně postihovala černé Američany. Zde je důvod.

Od Colleen de Bellefonds 1. září 2020

Co vědět, pokud potřebujete transplantaci jater pro hepatitidu C

Pokud máte hepatitidu C, možná budete potřebovat transplantaci jater. Zde je to, co můžete od postupu očekávat.

Od Blake Miller 27. srpna 2020

9 otázek, které byste mohli mít o léčbě Hep C

Jak rychle byste měli vyhledat pomoc? Jaké léky byste měli užívat? Co byste měli vědět, abyste zvýšili své šance na úspěšné odstranění infekce.

Od Jessicy Migala, 8. června 2020

Většina dospělých potřebuje screening na hepatitidu C, říkají nové pokyny

Doporučení pracovní skupiny pro preventivní služby USA vydaná v březnu 2020 vyzývají dospělé ve věku 18 až 79 let k vyšetření na virus hepatitidy C. . .

Od Lisy Rapaport 4. března 2020

5 věcí, které byste měli vědět o Hep C, pokud si podáváte drogy

I když v současné době užíváte drogy, můžete – a měli byste – být okamžitě léčeni proti hepatitidě C.

Od Julie Stewartová 7. února 2020

7 Rozdíly mezi starou léčbou Hep C a novou léčbou

Dnešní léky na hepatitidu C se velmi liší – a jsou účinnější – než ty, které byly k dispozici před deseti lety.

Od Jessica Migala, 4. listopadu 2019 “

Malé klinické studie zjistily, že LDN snižuje únavu a deprese u lidí s RS. Thinkstock

Původně byl lék naltrexon vyvinut v osmdesátých letech minulého století k léčbě lidí se závislostí na alkoholu a opioidech (heroin a morfin) a díky svému jedinečnému způsobu práce – a díky faktu, že se díky svému jedinečnému způsobu práce – a díky faktu, že díky jedinečnému způsobu práce – znovu dostává do popředí zájmu, jako doplňková léčba. že je to obecně bezpečné, s několika vedlejšími účinky, pokud vůbec nějaké.

Studie publikovaná v únoru 2010 v časopise Annals of Neurology odhaduje, že tisíce Američanů s RS užívají režim známý jako nízkodávkovaný naltrexon (LDN), přestože „jeho klinická studie“ bezpečnosti a účinnosti při léčbě byla omezená stav, podle Národní společnosti pro roztroušenou sklerózu.

Testování myšlenky

Přibližně v době, kdy byl vyvinut naltrexon ke snížení účinků opioidních léků, začali vědci z oddělení neurálních a behaviorálních věd na Penn State College of Medicine v Hershey v Pensylvánii experimentovat s tímto lékem na myších, aby zjistili, zda by jeho vlastnosti mohly být užitečné. při léčbě autoimunitních onemocnění.

Svou teorii založili na dřívějším výzkumu, který zjistil, že endorfiny a enkefaliny – neuropeptidy, které se produkují v centrálním nervovém systému (CNS) a nazývají se „endogenní opioidy“ – zřejmě hrají roli v progresi řady nemocí, včetně autoimunitní poruchy, jako je MS.

Během těhotenství, kdy je známo, že jsou zvýšené hladiny endogenních opioidů, ženy s RS často pociťují remisi.

Vědci zjistili, že když je naltrexon podáván v malých dávkách-mnohem menších, než jaké se používají k léčbě závislosti na opioidech-posiluje produkci endorfinu, který zvyšuje energetické hladiny, a také met-enkefalinu (také známého jako opioidní růstový faktor).

Opioidní růstový faktor inhibuje produkci prozánětlivých T buněk (T lymfocytů) a také B buněk, čímž snižuje počet buněk vylučujících prozánětlivé cytokiny-nebo proteiny, které způsobují zánět-v těle.

Teoreticky by tedy nízké dávky naltrexonu měly mít pro MS určitý přínos. A skutečně, u myších modelů erofertil fórum pro ženy MS léčba LDN prodlužuje dobu jejich remise a snižuje progresi onemocnění.

Studie používání LDN ​​a používání v reálném světě

Na základě těchto zjištění začali někteří lékaři pracující s lidmi s RS používat naltrexon jako léčbu únavy související s RS, která postihuje asi 95 procent pacientů s tímto onemocněním. Ačkoli je lék podáván v dávkách 300 miligramů (mg) denně, když se používá jako léčba závislosti, u RS se podává v dávkách 3 až 4,5 mg jednou denně, obvykle ráno.

Při této dávce několik malých klinických studií (většinou s méně než 100 účastníky) zjistilo, že LDN je účinný při snižování únavy a deprese u lidí s RS, podle National Society for Multiple Sclerosis Society. Ve výše uvedené studii Annals of Neurology například u subjektů s MS, kteří užívali LDN po dobu osmi týdnů, došlo k významnému zlepšení celkové kvality života-zejména v oblasti duševního zdraví, bolesti a kognitivních funkcí, které hlásila sama osoba.

Stejně jako většina specialistů, kteří léčí lidi s MS pomocí LDN, by i Anthony Turel, MD, semiretired neurolog v Danville, Pennsylvania, rád viděl rozsáhlejší klinické studie režimu léčby nízkými dávkami, zejména se studiemi určenými k posouzení jeho dlouhodobého používání. .

Po úzké spolupráci po dobu devíti let s vědci z Penn State, kteří účinně propagovali a studovali použití naltrexonu při nemocech, použil Dr. Turel a jeho nyní bývalí kolegové z Geisinger Health System LDN u řady pacientů s RS jako doplněk interferonové terapie. nebo jiné nemoci modifikující terapie pro MS. Turelovy retrospektivní studie LDN, prováděné v lékařském centru Penn State Health Milton S. Hershey, dosáhly pozitivních výsledků.

“Obecně se lidé s MS, kteří užívají nízké dávky naltrexonu, cítí lépe a cítí více energie,” říká Turel.

Rizika a vedlejší účinky LDN

To znamená, že Turel doporučuje používat tento režim opatrně. Protože chybí velké prospektivní klinické studie, vysvětluje, Food and Drug Administration (FDA) neschválil lék pro léčbu roztroušené sklerózy.

“Lidé musí být poučeni o potenciálních rizicích spojených s nízkými dávkami naltrexonu před zahájením léčby,” poznamenává Turel.

LDN není v krátkodobém horizontu zcela bez vedlejších účinků. Podle Turela mnoho lidí s MS užívajících LDN hlásí „živé sny“, zatímco někteří hlásí brzké ranní probuzení. Lék by také neměli užívat ani užívat lidé užívající jakýkoli druh opioidů, protože by to mohlo způsobit abstinenční příznaky opioidů.

Doplněk, nikoli náhrada

Konečně, i když je LDN, přibližně 35 USD za měsíc, levnější než léková terapie modifikující onemocnění pro MS, není považována za náhradu těchto přístupů. Spíše by to mohlo být použito kromě nich, říká Turel.

Mějte také na paměti, že pokud se se svým lékařem rozhodnete, že LDN je potenciální doplňková terapie, nebudete si ji moci koupit v místní lékárně. Drogu je nutné objednat-na lékařský předpis-ve vládní certifikované specializované lékárně, která má odborné znalosti k výrobě ve formě s rychlým uvolňováním.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o roztroušené skleróze!

Nejnovější v roztroušené skleróze

MS mě neokradou o všechny životní radosti

Od Trevis Gleason 29. dubna 2021

Studie vyšetřovacího MS léčiva Evobrutinib má povzbudivé výsledky

Evobrutinib je první léčivou látkou ze skupiny inhibitorů BTK, která byla hodnocena.