Lehet, hogy egyszerűbb olyan testápolót használni, amely akne elleni összetevőket tartalmaz

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia 2015 augusztusában közzétett tanulmánya szerint a pikkelysömörben szenvedők kétszer nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok, akiknek nincs bőrbetegségük.

Szerencsére számos dolgot megtehet a viszkető bőr lecsillapítására – néhányat otthon, másokat pedig orvosa segítségével.

Fontolja meg ezt a kilenc gyógymódot:

Kerülje az illatosított vagy illatosított termékeket. Bármilyen háztartási termék, például tisztítószerek, mosószerek és öblítők, amelyek erős illatúak, ronthatják a viszkető bőrt. „Jó ötlet olyan termékeket használni, amelyek egyértelműen „illatmentes” vagy „hipoallergén” felirattal vannak ellátva." – javasolja Robles. Vegyünk rövid fürdőt langyos vízben. Előnyben részesítheti a hosszú, forró vízben való áztatást, amikor fürödik vagy zuhanyoz, de ez nem lehet, ha meg akarja akadályozni vagy meg akarja szüntetni a viszketést. Ennek az az oka, hogy a víz – különösen a forró víz – eltávolítja a bőr felső rétegeiből néhány természetes hidratálót. Használjon enyhe testápolót. Bőrének az irritáló hatásoktól való védelme érdekében kerülje a kemény szappanokat, és válasszon enyhébb szappanokat vagy más hipoallergén tisztítószereket. Ezenkívül ne kerüljön sok tisztítószerre, mert még az enyhe tisztítószerek is kiszáríthatják a bőrt – és minél szárazabb a bőr, annál jobban viszket. Vegyen egy pezsgőfürdőt. Adjon hozzá némi zabpelyhet, Epsom-sót vagy Holt-tengeri sót a fürdővízhez. Csak ne áztassa túl sokáig, és kövesse a csomagoláson található fürdésre vonatkozó ajánlásokat. Szárítsa meg bőrét. Az erőteljes dörzsölés irritálhatja a bőrt, és még jobban viszkethet, mondja Robles. Vigyen fel hidratáló krémet vallásosan. Gondoljon vastagra és zsírosra – ezek a választások hatékonyabban tapadnak a bőréhez, mint a testápolók. Alkalmazza őket néhány percen belül, miután kiszáradt a fürdőből. Így a krém képes lesz felfogni a nedvességet a bőrében, mielőtt az elpárologna. Ez lehet a legjobb idő a vényköteles krémek és kenőcsök felvitelére is. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ezeket a gyógyszereket felviheti-e nedves bőrre, és ügyeljen arra, hogy először alkalmazza őket, majd a vény nélkül kapható hidratálót. Próbálj ki antihisztaminokat. Colby Evans, MD, a texasi austini bőrgyógyász javasolja "nem álmosító tápszerek reggel és Benadryl este. ” Ha a vény nélkül kapható antihisztaminok nem segítenek, beszélje meg kezelőorvosával, hogy erősebb gyógyszereket írjon fel. Az antihisztaminok a viszketéssel összefüggő idegpályákat célozzák meg. Vigyen fel jeget. A jég elzsibbadja az idegvégződéseket, így gyorsan, egyszerűen és olcsón enyhítheti a fájdalmat és viszketést, amelyet a pikkelysömör okozta elváltozások okozhatnak. Hasonló hatást érhet el, ha a szokásos hidratálót hűtőszekrénybe helyezi. Tekerje fel. Ha úgy tűnik, hogy éjszaka jobban viszket, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy megfelelő-e az Ön számára ez a lefekvés előtti trükk, hogy segítse a gyógyszer tapadását: Vigye fel a pikkelysömörből készült krémet vagy kenőcsöt az érintett területre, majd fedje le műanyag fóliával. Ezenkívül viseljen gumikesztyűt vagy zoknit, hogy a krém ne váljon le a kezéről és a lábáról.

Ha orvosa gyógyszereket írt fel a pikkelysömör tüneteire, feltétlenül használja azokat. „A legtöbb pikkelysömör kezelés a viszketést is segíti," Dr. Evans azt mondja. Hozzáteszi, hogy a pikkelysömör egyik gyakori kezelése, amely különösen hasznos a viszketés ellen, az ultraibolya fény – a keskeny sávú UVB vagy PUVA fototerápia.

A pikkelysömör egy krónikus betegség, amely nem gyógyítható, de kezelhető úgy, hogy ne karmoljon folyamatosan. Próbálja ki ezeket a tippeket a viszketés enyhítésére, és beszélje meg kezelőorvosával, hogy mit tehet még a krónikus viszketés okozta kellemetlenségek enyhítésére.

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriasis

Te – Igen, Te! — Lehet Psoriasis Patient Advocate

Írta: Howard https://harmoniqhealth.com/hu/dianol/ Chang 2021. március 25

A pikkelysömörrel való élet ázsiai amerikaiként azt jelentheti, hogy „keserűt eszik”

Írta: Howard Chang 2021. március 3

Mi a teendő, ha a helyi kezelések nem elegendőek a pikkelysömörhöz

Az Ön állapotának előrehaladtával előfordulhat, hogy meg kell fontolnia szisztémás kezeléseket a tünetek kezelésére.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

10 jel, hogy itt az ideje, hogy hívja bőrgyógyászát a pikkelysömörrel kapcsolatban

Előfordulhat, hogy fel kell vennie a kapcsolatot bőrgyógyászával a rendszeres látogatások között.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

Hogyan navigáljunk az egészségbiztosítás változásaiban a pikkelysömörrel

Írta: Howard Chang 2021. január 29

Milyen 35 évet élni pikkelysömörrel: Glenn története

Íme, hogyan töltötte egy New York-i férfi élete felét az állapot kezelésével.

Írta: Colleen de Bellefonds, 2021. január 28

5 tipp a láb pikkelysömörének kezelésére

A pikkelysömör hatással lehet a lábadra, és kihívást jelent a megkerülést. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyekkel megelőzheti a problémákat.

Írta: Nina Wasserman 2021. január 28

5 módszer a biztonságos sportolásra pikkelysömörrel

A kellemetlen, viszkető bőr plakkok megnehezíthetik az aktív tartást és a sportolást. Ezek az egyszerű lépések segíthetnek abban, hogy a játékok szórakoztatóak legyenek.

Írta: Nina Wasserman 2021. január 28

Mit jelent a COVID-oltás a pikkelysömörben szenvedők számára

Írta: Howard Chang 2021. január 25

Mit kell tudni a szőrtelenítésről, ha pikkelysömörben szenved

Akár a nem kívánt szőrszálakat szeretné eltávolítani az arcáról, a lábáról vagy a teste más területéről, a következőket kell tudnia ahhoz, hogy ezt kíméletesen és biztonságosan végezze. . .

Írta: Katherine Lee 2020. december 10"

A hátsó pattanások zavarba ejtőek és kellemetlenek lehetnek, de vannak dolgok, amelyekkel eltüntetheti őket. Shutterstock

Az arc a pattanások gyakori helye. És a foltok súlyosságától függően elkerülheti, hogy nyilvánosan mutassa arcát.

De nem az arca az egyetlen hely, ahol megjelenhetnek a pattanások. A Mayo Clinic szerint bármely testrészt érinthet, amely olajtermelő mirigyekkel vagy szőrtüszőkkel rendelkezik, beleértve a hátat, a mellkasát és a vállát. (1)

A háti akne – amelyet néha „bacnénak” is neveznek – különösen zavaró lehet.

Míg az arc pattanásai a legtöbb embert érintik életük egy szakaszában, néhányan hátul, sőt mellkasi aknéval is küzdenek. Valójában a hátsó pattanások az aknés emberek több mint felét érintik, jegyzi meg az NHS. (2)

A KidsHealth webhely szerint a hátadon, akárcsak az arcán, számos faggyúmirigy található, amelyek faggyút, egy olajos anyagot választanak ki. org. (3)

„A háti pattanások az elhalt bőrsejtek és az olaj [faggyú] felhalmozódásának eredménye a bőr pórusaiban, valamint egy gyakori bőrbaktérium, a Cutibacterium acnes túlszaporodása, amely gyulladásos választ vált ki” – mondja Kara Shah, MD. , a cincinnati Kenwood Dermatology általános és gyermekgyógyászati ​​​​bőrgyógyásza.

“A háton és a vállakon kialakuló pattanások általában olyan sporttevékenységekhez kapcsolódnak, amelyek fokozott izzadást és súrlódást okoznak a sportfelszerelés és a ruházat miatt” – folytatja. Az eltömődött tüsző végül lebomlik, és pattanásos elváltozást képez az Országos Arthritis és Mozgásszervi és Bőrbetegségek Intézete szerint. (4)

Legújabb akne

A „Maskne” a legújabb bőrprobléma – Íme, hogyan lehet megelőzni vagy megszabadulni tőle

Fenék pattanások: Hogyan lehet megszabadulni a dudoroktól a hátadon

6 jó és ellenjavallat a tizenéves akne kezelésére

7 egyszerű otthoni gyógymód akne kezelésére

Melyek a hátsó pattanások különböző típusai, amelyeket tudnia kell?

A hátán előforduló aknés elváltozások típusai a következők: (1,2,5)

Fehérfejek A zárt komedonoknak is nevezett fehérfejek akkor alakulnak ki, amikor egy eltömődött tüsző zárva marad a bőr alatt, és fehér dudort képez. Mitesszerek Amikor a bőr felszínén elhelyezkedő eltömődött tüsző kinyílik, mitesszert képez, amelyet nyitott komedonnak is neveznek. A fekete pontok megjelenése a faggyú és a levegő közötti reakciónak köszönhető, nem pedig azért, mert a szennyeződés megtöltötte a tüszőt. Papulák Az aknés elváltozásokat, amelyek kis rózsaszín dudorként jelennek meg a bőrön, és néha érzékenyek, papuláknak nevezzük. Ez a fajta pattanás nem tartalmaz gennyet, és akkor alakul ki, amikor egy eltömődött szőrtüsző begyullad. Pustulák Pattanásnak is nevezik, a pustula fehér vagy sárga gennyes papula, melynek alapja kivörösödött. Ezek az elváltozások az eltömődött szőrtüsző gyulladásából is származnak. A fehérvérsejtek felhalmozódása miatt a pustula megtelik gennyel. Csomók Ez a fajta pattanás akkor alakul ki, amikor a baktériumok is beszorulnak a szőrtüszőbe. Ezek az elváltozások mélyen a bőr felszíne alatt alakulnak ki, ahol az megkeményedik és egy nagy, fájdalmas csomót képez. Az elváltozás mélyebb elhelyezkedése szövetkárosodást okoz, ami gyulladásos választ eredményez. Ciszták A ciszták nagyobb, gennyes aknés elváltozások, amelyek akkor is kialakulnak, amikor baktériumok beszorulnak a szőrtüszőbe. Cisztás akne esetén a fertőzés mélyebbre nyúlik a bőrbe, és fájdalmas csomót eredményez, amely maradandó heget okozhat.

További információ az akne jeleiről és tüneteiről

Mik a különböző típusú akne tünetei?

A megfelelő kezelés meghatározásához először tudnia kell, hogy milyen foltokkal küzd. …Tudj meg többet

4 lépés, amelyet megtehet a hátsó pattanások megelőzése érdekében

Nem mindig tudja ellenőrizni, hogy visszatér-e az akne, mert a fő tényezők, amelyek hajlamosítanak valakit a „bacne” kialakulására – a hormonális ingadozások és a genetika – kívül esnek az Ön ellenőrzésén.

Azonban lépéseket tehet ezen elváltozások kialakulásának esélyének csökkentése érdekében.

1. Kerüljön bizonyos gyógyszereket

Egyes gyógyszerek, köztük az androgének (férfi hormonok) és a lítium, ismerten növelik az akne kialakulásának esélyét. Ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, beszéljen kezelőorvosával a lehetséges alternatív kezelésekről. (1)

 2. Korlátozza az olaj alapú bőrápoló termékek használatát

Lehetőleg ne használjon olajos bőrápoló termékeket, beleértve a hidratálókrémeket és a kozmetikumokat a hátán. Ezek a hátsó akne fellángolásához vezethetnek. Ezenkívül az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia azt tanácsolja, hogy keressen olyan termékeket, amelyek nem komedogén jelöléssel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy eltömítik a pórusokat. (6)

További információ az akne kezeléséről

11 gyakori akne kezelés, magyarázat

Tudj meg többet

3. Szüntesse meg a nyomást a hátán

“Bármi, ami fokozott izzadást és súrlódást eredményez a hátán, mint például a hátizsákok, sportfelszerelések és a hátmerevítők, háti pattanásokat okozhat, amelyet gyakran akne mechanicának neveznek” – mondja Dr. Shah. (1)

Shah azt javasolja, hogy válasszon olyan hátizsákot, amely könnyű és megfelelően illeszkedik, hogy minimalizálja a súrlódást és az irritációt.

Ha olyan sportfelszerelést (például vállvédőt) visel, amely nyomást gyakorol a hátára, ne viselje a kelleténél hosszabb ideig, vagy viseljen alatta tiszta pamutpólót, hogy csökkentse a hosszan tartó nyomást és súrlódást. (1)

4. Viseljen tiszta ruhát

„A piszkos ruhákban izzadság, olaj és szennyeződés kerülhet, ami tovább irritálja a bőrt, és hozzájárul a pattanások kialakulásához” – jegyzi meg Shah. „Mindig a legjobb, ha laza ruhát viselünk edzés közben, és edzés után levesszük az izzadt ruhát. ”

További információ a bőrápolásról és testmozgásról

6 módszer a bőr védelmére edzés előtt és után

Az egyik legjobb dolog, amit a bőréért tehet, ha felizzad. Ne hagyja, hogy az edzés előtti vagy utáni rutin szabotálja arcbőrét!…További információ

7 tudományosan alátámasztott tipp a hátsó pattanások kezelésére

De mi van akkor, ha már aknéja van a hátán? Mit tehetsz, hogy megszabadulj a bosszantó foltoktól? Kövesse ezeket a tippeket.

1. Használjon vény nélkül kapható kezelést

Enyhe háti pattanások esetén a recept nélkül kapható akne krémek és gélek, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a benzoil-peroxid, a rezorcin, a szalicilsav és a kén, segíthetnek megszabadulni a foltoktól, és megakadályozzák az újak felbukkanását. (6,7,8)

Természetesen, ha pattanás elleni krémet kenünk a hátunkra, valószínűleg valakinek segítségre lesz szüksége. Lehet, hogy egyszerűbb olyan testápolót használni, amely akne elleni összetevőket tartalmaz.

„A rendszeres testmosás nem elég erős ahhoz, hogy segítsen a test pattanásain” – figyelmeztet Yoram Harth, MD, bőrgyógyász és a San Francisco-i MDacne orvosi igazgatója. „A valódi hatás eléréséhez gyógyhatású testtisztítóra van szüksége, lehetőleg olyan összetevőkkel, mint a szalicilsav, amely felszabadítja a bőr pórusait és elpusztítja az aknés baktériumokat. ”

2. Rendszeresen mossa le a bőrét

Válasszon olyan testápolókat, amelyek csomagolásán a „nem komedogén” vagy „olajmentes” felirat szerepel, hogy elkerülje a pórusok eltömődését. (6) Kerülje az antibakteriális szappanokat, összehúzó szereket és dörzsölő bőrradírokat, amelyek súlyosbíthatják a pattanásokat. És legyen gyengéd a bőr tisztítása során. A kemény bőrradírok, luffák ​​és hámlasztók károsíthatják a bőr védőrétegét, és súlyosbíthatják a test pattanásait, mondja Dr. Harth. (6,7)

3. Zuhanyozás edzés után

A hő és a páratartalom serkenti a baktériumok növekedését, ezért edzés után azonnal zuhanyozzon le – javasolja Harth.

Ha nem tud azonnal zuhanyozni, használjon olajmentes tisztítókendőt, hogy minél több verejtéket távolítson el a testéről, majd öltözzön át. (6)

4. Ne nyomja össze vagy szedje vissza a sérüléseket

A pattanások felszedése vagy felbukkanása súlyosbíthatja a pattanásokat, valamint károsíthatja a bőrt. “A test bőre lassabban gyógyul, mint az arcon, és a gyakori szedés barna foltokhoz és hegekhez vezethet” – mondja Harth. (3,6,7)

5. Kerülje a túlzott napozást

A nap ultraibolya (UV) sugarai elsötétíthetik a pattanásokat, hegeket okozva a háton és a testen. (6,7) Mindig viseljen fényvédő krémet, és alkalmazza újra az utasításoknak megfelelően. Ez nem csak javítja a pattanásokat, de segíthet megvédeni a bőrt a napsugárzástól és a bőrráktól.

6. Mossa le az ágyneműt

Szokjon rá, hogy hetente egyszer-kétszer cserélje ki vagy mossa ki az ágyneműt, különösen, ha hátul alvó. Ez eltávolítja a baktériumokat és az elhalt hámsejteket az ágyneműről, amelyek eltömíthetik a pórusokat és meghosszabbíthatják a hátsó pattanások kialakulását. (6)

7. Forduljon a Testület által minősített bőrgyógyászhoz

Ha az öngondoskodás nem javítja a háti akné tüneteit, kérjen időpontot egy bőrgyógyászhoz, aki rendelkezik tanúsítvánnyal.

A bőrspecialista felmérheti a hátát, megállapíthatja, hogy van-e pattanása vagy más bőrbetegsége, majd szükség esetén gyógyszert írhat fel az elváltozások kezelésére.

A kezelés magában foglalhat vényköteles krémeket, antibiotikumokat, orális akne elleni gyógyszereket, vagy orvosa lézerterápiát, kémiai hámlasztást vagy szteroid injekciókat javasolhat, a háti akne súlyosságától függően. (7)

A szerkesztő ajánlata a bőrápolásban

A népszerű kifejezések alapvető bőrápolási szószedete

5 éjszakai bőrápolási hiba, amely tönkreteszi az arcát

A wellnessbloggerek 7 legjobb tippje a menstruációs akne fellángolásának enyhítésére

7 fényvédő hiba, amelyet el kell kerülni, hogy bőre védett maradjon

Utolsó szó a hátsó pattanások kezeléséhez

A hátsó pattanások könnyebben elrejthetők, mint az arc pattanásai, de ez nem jelenti azt, hogy együtt kell élnie ezekkel az elváltozásokkal. A megfelelő bőrápolási rutin segíthet csökkenteni a pattanásokat a hátán, ami tisztább, egészségesebb megjelenésű bőrt eredményez.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Akne: Áttekintés. Mayo Klinika. 2020. február 18. Akne: Áttekintés. NHS. 2019. július 12. Pattanások. KidsHealth. 2014. június. Akne. Országos Arthritis és Mozgásszervi és Bőrbetegségek Intézete. 2016. szeptember. Akne: Milyen típusai vannak. Országos Arthritis és Mozgásszervi és Bőrbetegségek Intézete. 2016. szeptember. Háti akne: Hogyan lássunk tisztább bőrt. Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia. Akne: diagnózis és kezelés. Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia. Akne: Kezelés. NHS. 2019. július 12. Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Bőr Hírlevelünkre!

A legújabb akne

A „Maskne” a legújabb bőrprobléma – Íme, hogyan lehet megelőzni vagy megszabadulni tőle

Vörös foltok és dudorok a maszk vonala mentén a lehetséges jelek "maskne. " Ne viseljen maszkot a COVID-19 világjárvány idején; ehelyett kövesse ezeket a tippeket. . .

Írta: Jessica Migala 2020. augusztus 7

A wellnessbloggerek 7 legjobb tippje a menstruációs akne fellángolásának enyhítésére

Olvassa el a kipróbálható helyszíni kezeléseket, a rossz szokások felszámolását és az étrendi változtatásokat, hogy csökkentse a kitörés valószínűségét.