A gyógyszer hirtelen leállítása növeli az elvonási rohamok kockázatát

A fizikai aktivitás kalória-egyenértékének (PACE) nevezett címke tájékoztatja a fogyasztókat, hogy mennyi gyaloglást vagy futást kell tenniük ahhoz, hogy egyenlő legyen az élelmiszerben lévő kalóriákkal. Például egy 138 kalóriát tartalmazó üdítő 13 perc futás vagy 26 perc séta elégetne.

Sokan nem értik a kalória fogalmát, és nem értik, hogyan viszonyulnak a nap folyamán felhasznált energiához – írták a tanulmány szerzői. Amanda Daley, a kutatás vezetője, a Loughborough-i Egyetem professzora szerint a PACE címkézés további előnyökkel jár a többi címkézési típushoz képest. Angliában.

Az Egyesült Királyság Királyi Közegészségügyi Társasága már javasolta, hogy a PACE címkézés váltsa fel a jelenlegi élelmiszer-címkézési rendszert az országban, de eddig kevés szilárd bizonyíték támasztja alá, hogy ez jelentős változást jelentene az elhízás járványában – írták a szerzők.

KAPCSOLÓDÓ: 21 tipp a fogyáshoz, amelyek valóban működnek

Korábbi tanulmányok nem bizonyítják, hogy egy új címke csökkentené az elhízást

Annak megállapítására, hogy a címkézés hatással lehet-e arra, hogy az emberek mennyi élelmiszert rendelnek, vásárolnak vagy fogyasztanak, a kutatók 14 randomizált, kontrollos vizsgálat adatait elemezték, amelyek összehasonlították az emberek viselkedését a PACE címkék használatakor a címkék nélküli vagy a szokásos kalóriacímkével szemben.

Nyolc kísérletben kérdezték meg a résztvevőket, hogy feltételezhetően milyen ételeket rendelnének egy menüből. Egy másik kísérlet azt vizsgálta, hogy a résztvevők milyen élelmiszereket vásárolnak. Ebben a kilenc kísérletben a kutatók megállapították, hogy amikor PACE jelölés volt jelen, a résztvevők olyan élelmiszereket választottak vagy vásároltak, amelyek átlagosan 65 kalóriával voltak kevesebbek, mint amikor PACE jelölés nem volt jelen. Ennek ellenére ezekben a kísérletekben a tanulmány szerzői nem követték a résztvevőket, hogy lássák, mennyit fogyasztanak tovább.

Öt további kísérletben azt mérték fel, hogy a résztvevők hány kalóriát fogyasztottak, amikor PACE címkézést használtak, amikor csak kalória jelölést használtak, és mikor nem használtak címkéket. A kutatók megfigyelték, hogy a PACE jelölés azt eredményezte, hogy a résztvevők 80-100 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint amikor nem használtak jelölést. Mindazonáltal a PACE jelölés nem eredményezett alacsonyabb kalóriafogyasztást a csak kalóriát tartalmazó jelöléshez képest.

Tekintettel arra, hogy az átlagember naponta háromszor étkezik és két harapnivalót fogyaszt, a szerzők úgy vélik, hogy a PACE címkézés akár napi 200 kalóriával is csökkentheti az emberek bevitelét.

Ez a csökkentés egészségügyi előnyökkel járhat, még akkor is, ha egy személy nem elhízott. Egy tanulmány 2019 júliusában jelent meg a The Lancet Diabetesben & Az endokrinológia azt találta, hogy azok az emberek, akik napi 200-300 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, lefogytak, és jelentősen csökkent az LDL „rossz” koleszterinszintje, és javult a vérnyomásuk.

Még azok számára is, akik nem sportolnak, a PACE élelmiszer-címkézés egyszerű módja annak, hogy meglássák és megértsék a különböző élelmiszerek energiaköltségeit, mondja Daley. „Ez az egyik jó dolog a PACE címkézésben – több fizikai tevékenységre sarkallhatja a lakosságot” – teszi hozzá.

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma (HHS) szerint az Egyesült Államokban a felnőttek kevesebb mint 5 százaléka vesz részt naponta 30 perc fizikai tevékenységben, és csak minden harmadik ember részesül az ajánlott mennyiségű fizikai aktivitásban. A jelenlegi irányelvek szerint a felnőttek hetente végezzenek 150-300 perc közepes intenzitású testmozgást vagy 75-150 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitást.

KAPCSOLÓDÓ: A kalóriacsökkentés egészségügyi előnyökkel járhat, még akkor is, ha nem kell fogynia

Kalóriatartalom: kezelhetik-e a fogyasztók az igazságot?

Lehetséges előnyökkel járhat a PACE címkézése, mondja Colleen Clarkin Schreyer, PhD, a baltimore-i Johns Hopkins Medicine pszichiátriai és viselkedéstudományi adjunktusa, aki az étkezési zavarokra specializálódott. „Az elhízás jelentős probléma társadalmunkban, és összefügg a megbetegedéssel és a mortalitással” – mondja Dr. Schreyer. „Ideális esetben segíthet az embereknek abban, hogy tájékozottan döntsenek arról, mit fognak enni” – mondja. „Jó bizonyíték van arra, hogy az átlagember alábecsülheti az elfogyasztott ételekben és italokban lévő kalóriákat” – teszi hozzá Schreyer.

Az is előfordulhat, hogy mennyi tevékenységre van szükség ahhoz, hogy az egyes élelmiszerekben található összes kalória elhasználódjon – mondja Fatima Cody Stanford, MD, MPH, a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Medical School orvos- és gyermekgyógyász adjunktusa. Boston és egy elhízás szakértő. „De úgy gondolom, hogy az élelmiszerek ilyen módon történő címkézése azt feltételezi, hogy nemre, fajra vagy etnikai hovatartozásra, életkorára [és] genetikájára való tekintet nélkül minden ember ugyanannyit éget el, ami nem így van. ”

Dr. Stanford szerint ez a címkézési javaslat az egyik módja annak, hogy felvilágosítsák a nagyközönséget arról, hogy időnként meglehetősen kevés tevékenységre van szükség az étellel megszerzett kalóriák elégetéséhez. „Ez a gondolkodási folyamat azonban azt feltételezi, hogy a „kalória be-kalória ki” mantra helyes, ha valóban pontatlan. Számos tényező befolyásolja a súly szabályozását” – mondja. Hasznos lehet megadni egy tartományt, és egy felelősséget kizáró nyilatkozatot tenni a személyek más tényezők miatti változékonyságára vonatkozóan – teszi hozzá Stanford.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának kalóriaégetési ráta kalkulátora szerint egy 130 kilós ember körülbelül 600 kalóriát éget el óránként 10 perces per mérföldes tempóval, míg egy 200 kilós ember 960 kalóriát éget el. ugyanabban a tempóban egy órán keresztül.

KAPCSOLÓDÓ: 9 furcsa dolog, amit a futás tesz a testeddel

A címkézés több kárt okoz, mint használ?

Bár az olyan javaslatok, mint a PACE címkézés, amelyek célja az elhízás visszaszorítása, jó szándékúak, ezeknek az erőfeszítéseknek árnyoldala is lehet, mondja Schreyer. „Amikor egy étkezési zavarral küzdő egyén ilyen típusú képeket vagy információkat lát, gyakran nem tudja egészségesen szemlélni” – mondja. A különböző kalóriatartalmú ételek fogyasztása elősegítheti a gyógyulást – teszi hozzá. Mégis, ha az illető ilyen képeket lát olyan ételeken, amelyek táplálóak, de magasabb kalóriatartalmúak, akkor a kezdeti reakció elkerülhető, kerülhető, kerülhető, mert megijed a lehetséges hatástól, mondja.

Schreyer szerint a túlzott testmozgás vagy a kényszeres testmozgás egy másik probléma, amellyel az étkezési zavarokkal küzdő emberek is szembesülhetnek, és ezt kiválthatja az ilyen típusú jelölés.

KAPCSOLÓDÓ: A legjobb források az étkezési zavarok kezelésére

Cél az egészséges testsúly: egy méret nem felel meg mindenkinek

Stanford szerint ez a javaslat nem foglalkozik a súlyszabályozás bonyolultságával. „El tudom képzelni, hogy egy személy „elégeti” a címkén feltüntetett kalóriákat, és úgy érzi, kudarcot vallott volna, ha a számok nem adnak össze” – mondja.

„Az egyik kihívás az, hogy a nyilvánosságnak árnyaltabb információra van szüksége a táplálkozással kapcsolatban, és ezt nehezebb tömören becsomagolni” – mondja Schreyer. Az ember méretétől függően napi 1800 és 2200 kalóriát kell fogyasztanunk, de ez csak egy átlag, és sok más változó is befolyásolhatja ezt, mondja. „Ideális esetben a megközelítés nem az egyes élelmiszerekkel kapcsolatos kemény „igen” vagy „nem” szól, hanem inkább az egészséges és kiegyensúlyozott étrendre kell törekedni” – mondja Schreyer. „Fontos emlékezni arra, hogy minden nap elegendő mennyiségű kalóriát kell fogyasztanunk – ez az, amit tennünk kell” – mondja.

Iratkozzon fel Diéta és Táplálkozási Hírlevelünkre!

A legújabb a diétában & Táplálás

7 tipp az étkezési szokások fenntarthatóbbá tételéhez

Egy egészségesebb tányér felépítésével, amely kevesebb figyelmet fordít a vörös húsra és többet a növényekre, segíthet csökkenteni szénlábnyomát.

Írta: Hilary Macht 2021. április 30

A HMR diéta: súlykezelési terv áttekintése, költség, élelmiszerek és még sok más

Írta: Jessica Migala 2021. április 20

Milyen előnyei vannak a halolajnak a memória szempontjából?

A halban gazdag étrend jót tesz az agynak, és hosszú távon megőrzi a kognitív funkciókat. Az, hogy az étrend-kiegészítők ugyanazt az előnyt nyújtják-e, nagyon sok. . .

Írta: Jessica Migala 2021. április 19

A C-vitamin-kiegészítők 5 előnyei

A C-vitamin rengeteg élelmiszerben megtalálható, de a vitamin nagyobb adagjaival történő kiegészítése további előnyökkel jár.

Írta: Moira Lawler 2021. április 5

7 lehetséges előny, ha fokhagymát ad receptjeihez és ételeihez

A fokhagyma nem csak arra alkalmas, hogy feljavítsa kedvenc ételei ízét – jót tehet az egészségének.

Írta: Jessica Migala 2021. április 1

10 kreatív módszer a quinoával való főzéshez

A quinoa gyakran az egészséges főételek szuperétel-segédje, de ez a mag sokkal többre képes. Inspirációért ne keressen tovább. . .

Erin Palinski-Wade, RD, CDCESM 2021. március 31

12 lehetséges jel, hogy túl sok cukrot eszel

A gyomorrontás, az ingerlékenység és a lomhaság mind figyelmeztetések arra, hogy túlzásba viszed az édes dolgokat.

Írta: Julie Revelant 2021. március 30

10 egészségesebb pörgetés a klasszikus grillezett sajtos szendvicsen

Akár hiszi, akár nem, ezt a tipikusan kényeztető kényelmi ételt egészséges ebéddé vagy vacsorává alakíthatja – anélkül, hogy feláldozná ezt a gazdag, sajtos ízt. Ezek. . .

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 29

10 fehérjedús leves az elégedettségért

Számos egészségügyi előnnyel jár, ha fehérjét viszünk be a leveseinkbe – íme 10 tápláló recept a kezdéshez.

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 19

Még több bizonyíték arra, hogy egy napi tojás nem tartja távol az orvost

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a tojás nem tesz jót, ha a hosszú élettartam elősegítéséről van szó, de az eredmények nem ilyen egyszerűek.

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 16"

A gyógyszeres kezelés az epilepszia első vonalbeli kezelése, de egyesek számára a műtét is lehetséges. Shutterstock

Ha megállapítják, hogy a rohamokat epilepszia okozza, a kezelés első vonala általában a gyógyszeres kezelés. Több mint 20 különböző görcsoldó gyógyszer áll rendelkezésre. Egyesek jobban működnek bizonyos típusú rohamok esetén, mint mások, és mindegyiknek van mellékhatása. (

A cél az, hogy egyensúlyt találjunk a kevesebb roham – és a jobb életminőség – és a zavaró gyógyszermellékhatások negatív oldala között.

Ha a gyógyszeres kezelés hatástalannak bizonyul a rohamok kezelésében, más kezelésekre is szükség lehet, például epilepsziás műtétre, étrendi változtatásokra, vagus idegstimulációs (VNS) terápiára vagy reagáló neurostimulációra. (3)

Mielőtt azonban bármilyen okból abbahagyná a rohamellenes gyógyszer szedését – beleértve a folyamatos rohamokat, elfogadhatatlan mellékhatásokat vagy bármilyen más okot – beszélje meg kezelőorvosával a gyógyszer abbahagyásáról vagy a terápia megváltoztatásáról. Ne hagyja abba egyedül a rohamellenes gyógyszert.

Általában a rohamellenes gyógyszereket fokozatosan csökkentik – fokozatosan kisebb adagokban szedik – mielőtt teljesen leállítanák őket. A gyógyszer hirtelen leállítása növeli az elvonási rohamok kockázatát.

Gyógyszer epilepsziára

Általában az epilepsziában szenvedő személyt egyetlen gyógyszerrel („monoterápiával”) kezdik alacsony dózissal, majd az adagot fokozatosan növelik, hogy megtalálják a megfelelő adagot az adott személy számára. Ez a mellékhatások minimalizálása érdekében történik. Az epilepsziás betegek csaknem fele rohammentessé válik monoterápiával.

A rohamellenes szerek (más néven antiepileptikumok vagy AED-ek) mellékhatásai gyakoriak, és gyakran az epilepsziás betegek életminőségének romlásához vezetnek. Az álmosság, a szédülés, a kettős látás (diplopia) és az egyensúlyzavar a görcsoldó gyógyszerek minden osztályánál gyakori probléma.

Egyéb mellékhatások specifikusabbak az egyes gyógyszerekre, de gyakori mellékhatások lehetnek a koncentrációs nehézségek, hányinger, remegés, bőrkiütés, súlygyarapodás vagy -fogyás, valamint az öngyilkossági gondolatok.

Vannak, akik végül képesek abbahagyni a rohamellenes gyógyszeres kezelést, de ez a képesség az életkortól és a roham típusától függően változik. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek a 75 százaléka, akik három évig rohammentesen éltek, abbahagyták a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy újabb rohamok jelentkeznének. (1)

Körülbelül 3 epilepsziás emberből 1 esetében a rohamok nem szabályozhatók gyógyszeres kezeléssel. Ezeket az embereket gyógyszerrezisztens vagy „tűzálló” görcsrohamoknak nevezik.

Mivel több rohamellenes gyógyszer alkalmazása súlyos mellékhatásokhoz vezethet, gyakran más kezeléseket is kipróbálnak a refrakter rohamok kezelésére.

Széles spektrumú rohamellenes szerek

Ezeket a gyógyszereket a rohamtípusok széles körének kezelésére használják, beleértve mind a fokális, mind a generalizált rohamokat:

Banzel (rufinamid) Briviact (brivaracetam) Depakene, Depakote (valproinsav) Felbatol (felbamát) Fycompa (perampanel) Keppra (levetiracetam) Lamictal (lamotrigine) Onfi (klobazám) Topamax (topiramát) Zonegran (zonisamide)

Szűk spektrumú rohamellenes szerek gócos rohamokhoz

Ezeket a gyógyszereket fokális rohamokra használják, még akkor is, ha generalizált rohamokká fejlődnek:

Aptiom (eszlikarbazepin) Dilantin (fenitoin) Gabitril (tiagabin) Luminal (fenobarbitál) Lyrica (pregabalin) Neurontin, Horizant (gabapentin) Sabril (vigabatrin) Tegretol (karbamazepin) Trileptal (oxcarbazepine) Vimpat

Szűk spektrumú rohamellenes szerek, generalizált távolléti rohamokhoz

A Zarontin (ethosuximide) gyógyszert csak abszolvációs rohamokra használják.

Cannabis alapú rohamellenes gyógyszer

Az Epidiolexet, a kannabidiolból (CBD), a Cannabis sativa (marihuána) növényben található vegyi anyagból készült gyógyszert 2018 júniusának végén hagyta jóvá az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA).

Újonnan jóváhagyott CBD-gyógyszer

Az FDA jóváhagyta az első marihuána alapú gyógyszert

Tudj meg többet

A CBD nem az a vegyi anyag a marihuánában, amely a „magas”-ot termeli; ez a tetrahidrokannibinol (THC).

2018 júliusától az Epidiolex jóváhagyást kapott a gyermekkori epilepsziás állapotok, a Dravet-szindróma és a Lennox-Gastaut-szindróma által okozott, 2 évnél idősebb betegek refrakter görcsrohamaira. Ez az első kannabisz alapú gyógyszer, amelyet az FDA jóváhagyott, és egyben az első gyógyszer, amelyet Dravet-szindróma kezelésére hagytak jóvá. (4)

Műtétek epilepsziára

Az epilepsziás műtét az egyetlen lehetőség, amely képes gyógyítani a refrakter rohamokat, de előfordulhat, hogy egyesek nem alkalmasak műtétre, vagy esetleg nem akarnak műtétet.

Bármilyen műtét kockázattal jár, és az agyműtétek olyan károsodást okozhatnak a környező szövetekben, amelyek változásokat okozhatnak az ember kognitív (gondolkodási) képességében, vagy akár személyiségében is.

Az epilepszia miatti agyműtéteket általában csak akkor veszik fontolóra, ha az érintett legalább két rohamellenes gyógyszert kipróbált, de nem tapasztalt javulást, és ha azonosítható oka van a rohamoknak.

Az epilepszia esetén az agyműtétek néhány fő típusa létezik: fokális reszekció, corpus callosotomia, többszörös subpialis átvágás és féltekék eltávolítása. (5,6)

Fokális reszekció A lobectomia és a lesionectomia néven is ismert, a fokális reszekció az agy azon részének eltávolítása, ahol a rohamok erednek. Az ilyen típusú műtétek nagy valószínűséggel sikeresek dianol hatása a rohamok megállításában, ha az orvosok azonosították az agynak azt a kicsi és pontos területét, ahol a rohamok erednek, ezt nevezik rohamfókusznak.

Corpus Callosotomia Ez a fajta műtét az agy jobb és bal fele (félteke) közötti kapcsolatok elvágásából áll. Mivel a generalizált rohamok gyakran fokális (részleges) rohamok, amelyek azután mindkét agyféltekére átterjednek, ez a műtét hatékonyan tartja a rohamot az agy azon felében, ahol kiindult, így csak a test felét érinti.